Assaboreix la primavera amb productes de temporada

dilluns, 13 març, 2023

 

Un cop arriba el bon temps i es deixa enrere el fred hivern, la temperatura convida a sortir de casa i gaudir al màxim de l’exterior. A més, deixarem de banda els productes calents per introduir-ne aquells que són més frescos i vius.

Vols saber quins són els productes de primavera imprescindibles de la província de Barcelona? Endavant!

El pèsol de Llavaneres

Començant amb la verdura més dolça de la comarca del Maresme, el pèsol de Llavaneres, és un dels productes imprescindibles per aquesta temporada. És cultivat durant els mesos de fred en terrenys silicis i arenosos, però fins al març no comença la collita.

Tal com el seu propi nom indica, és originari del municipi de Sant Andreu de Llavaneres i és una varietat de pèsol caracteritzada pel seu gust dolç, que fa que es converteixi en un producte imprescindible en la gastronomia.

No us podeu perdre la Festa del Pèsol Garrofal de Llavaneres, organitzada pel propi Ajuntament cada any a mitjan abril, on el pèsol és sens dubte el protagonista de l’esdeveniment.

La carxofa del Prat

Seguim amb la reina dels cultius del delta central del Llobregat, la carxofa del Prat. Aquesta verdura és cultivada des del segle XVI i té un valor nutricional molt alt, ja que és rica en hidrats de carboni, en magnesi, fòsfor i calci.

Es cultiva al Parc Agrari del Baix Llobregat, en un terreny de clima suau que és d’origen al·luvial, salí, profund i fèrtil, que permet que tingui unes característiques excel·lents respecte a frescor, intensitat i gust.

Hi ha vàries receptes per fer amb aquest producte, com la carxofa amb foie d’ànec, però també es poden degustar en tots els restaurants que participin en la campanya Els Sabors de l’Horta del Parc Agrari del Baix Llobregat, o bé, a les carxofades popular a Sant Boi de Llobregat o el Prat de Llobregat.

Les maduixes del Maresme

Si pensem en una fruita vermella i dolça és inevitable pensar en la maduixa. La millor opció de la província de Barcelona són les maduixes del Maresme, ja que tenen una qualitat extraordinària gràcies al microclima i l’orografia de la zona muntanyosa del Maresme.

La producció d’aquesta saludable i exquisida fruita va augmentar a partir de la dècada dels seixanta a la comarca del Maresme, però als anys vuitanta, va créixer la competència d’altres zones i va derivar en una disminució de la producció.

És un aliment fresc, amb un gust dolç però amb un punt d’acidesa, que pot introduir-se en moltes receptes com amanides o postres. Les principals empreses productores són Can Ginesta, Unió Maduixaires o Can Marpons, entre d’altres.

El vi del Vallès Occidental

No hi ha res millor per acompanyar l’àpat que amb una bona beguda, i, en aquest cas, es recomana el vi del Vallès Occidental. Són vins que es troben durant tot l’any, i es caracteritzen per ser vins de qualitat, amb una producció del raïm cultivat a la zona que emprèn varietats autòctones en la seva elaboració.

Si voleu fer una degustació, tant el Celler de Can Morral del Molí d’Ullastrell com Ca l’Esteve de Castellbisbal, entre d’altres, ofereixen la possibilitat. A més, participen en esdeveniments com la Fira de portadores de Sant Cugat o bé el Mercat de Vinya de Ripollet.

El mató de Montserrat

I per últim, però no menys important, les postres: el mató de Montserrat. Aquest producte de la Catalunya Central té molta història, ja que el seu origen remunta al segle XIX, quan els pagesos el venien al petit mercat de Montserrat, amb la llet que els hi sobrava.

Elaborat amb llet d’ovella, de cabra o de vaca, té una textura suau, lleugerament gelatinosa i amb un sabor fresc i humit. Perfecte per a després de l’àpat, ja que té pocs greixos i és un aliment de fàcil digestió.

És popular, tradicional i molt fàcil d’elaborar a casa, que pot anar acompanyat de mel o de sucre i de nous. Així i tot, es pot fer una degustació tant a Formatgeria Cal Pujolet (Maganell) o al Mercat de Montserrat (Barcelona).

Molt bona primavera a tothom!