El DARP destinarà 4 milions d'euros per ajudar els productors agroalimentaris afectats per la crisi sanitària

dimarts, 26 maig, 2020

Ja es pot començar a fer la donació al Banc dels Aliments dels productes subjectes d’aquest ajut.

Arran de la crisi sanitària de la COVID19 i la declaració de l’Estat d’alarma, molts  productors de productes frescos peribles i altres productes com l’oli i la mel han perdut els canals de comercialització lligats a la restauració i el turisme.

D’altra banda, la crisi econòmica ha derivat també en una crisi social que els sectors més febles de la societat, en especial els col·lectius en perill d’exclusió social, estan patint per la manca de recursos a causa de l’aturada de l’activitat econòmica.

En aquest sentit, el Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació ha creat una ajuda de 4 milions d’euros destinada a donar suport econòmic als  productors afectats mitjançant la compra dels seus productes, i, al mateix temps, poder ajudar els sectors socials més castigats per la crisi econòmica i social, que rebran els productes objecte d’aquest ajut. Aquesta iniciativa s’emmarca en la decisió de la Comissió Europea per la qual s’aproven ajudes adreçades als estats membres per donar suport a l’economia durant la crisi de la COVID19. 

Els requisits per poder demanar l’ajut són haver fet la Declaració agrària (DUN), ser productors, cooperatives o societats agràries de transformació de fruita, verdura i hortalisses, de carn de boví, oví-cabrum, conill o pollastre, d’ous, de llet i productes lactis frescos, de mel, d’oli d’oliva verge o de productes elaborats del porc. També cal tenir la condició de microempresa o pime i haver tingut un decreixement de la facturació i una disminució en el canal de venda habitual de com a mínim el 30% en els mesos d’abril i maig i juny d’enguany o del 50% en el cas d’entitats sense ànim de lucre. 

Les ajudes seran, com a màxim, de 4.000 a 10.000 euros per productor segons el tipus de producte, o 75.000 euros per agrupació de productors amb un percentatge d’ajuda del 85% del valor del producte no venut. En cas de productes de DOP-IGP, amb el segell de venda de proximitat i de producció ecològica i integrada, l’import pot arribar al 95%. El valor dels productes estarà basat en la mitjana dels preus de maig i juny dels darrers tres anys, i sortiran publicats en l’ordre i a l’enllaç d’instruccions de l’ajut.

Els productes objecte d’aquest ajuda seran lliurats pels productors a la Fundació Banc dels Aliments, qui ho distribuirà a les entitats socials necessitades. Els lliuraments dels productes es podran fer del 20 de maig fins al 20 de juliol a les quatre delegacions que té el Banc dels Aliments.   

Una vegada es publiqui l’ordre d’ajuts, els productors podran presentar la sol·licitud d’ajut i la justificació de l’ajut a la vegada conjuntament de manera telemàtica a través del tramitador d’ajuts i subvencions de la Generalitat (TAIS). El termini per presentar les sol·licituds serà de 15 dies a partir de la publicació de la convocatòria, i les sol·licituds seran ateses per ordre cronològic fins a exhaurir el pressupost.

La finalització del pressupost s’anunciarà mitjançant una nota de premsa publicada en el web del Departament d’Agricultura. En aquest mateix web, també hi trobareu les instruccions detallades d’aquesta ajuda.

Per a més informació o per a qualsevol dubte relacionat amb aquest ajut, podeu contactar amb: ajutperibles.agricultura@gencat.cat