El projecte HARNESSTOM impulsa activitats de ciència ciutadana per recuperar el sabor del tomàquet

dimarts, 23 novembre, 2021

El projecte europeu HARNESSTOM, liderat pel Dr. Antonio Granell (IBMCP-CSIC) i on hi participen diferents centres de recerca europeus, està començant a desplegar les seves activitats a Catalunya. El projecte té per objectiu millorar les varietats cultivades de tomàquet, fent especial èmfasi en els paràmetres de qualitat sensorial i gastronòmica.

Un repte central del projecte és millorar la transferència dels coneixements i els materials desenvolupats pels centres de recerca al sector productiu i a la ciutadania. Amb aquest objectiu, en els propers anys es coordinaran diferents programes de Ciència Ciutadana i Selecció Participativa, on es distribuiran llavors i planter de varietats seleccionades en anteriors projectes de recerca a pagesos, cuiners i ciutadans. Com a primera activitat s’ha publicat una enquesta en línia per tal de recollir les preferències dels consumidors, els pagesos i els cuiners respecte a les característiques que ha de tenir un tomàquet ideal.

Un aspecte destacat és que l’enquesta permet dissenyar un tomàquet ideal per un ús “generalista”, però també proposa alguns casos d’estudi locals, entre els quals hi ha el tomàquet de Montserrat, el San Marzano o el Cor de Bou. L’enquesta està traduïda a 7 idiomes i s’està disseminant a diferents regions del món, des de la regió mediterrània fins al sud-est asiàtic, a través de la xarxa de col·laboradors del projecte. L’enquesta estarà activa fins a finals de gener del 2022 i servirà per identificar quines característiques són importants en una varietat de tomàquet, integrant les necessitats dels diferents agents, des de la pagesia fins al consumidor, així com identificar singularitats associades a les diferents regions i cultures. Els resultats permetran conèixer amb major profunditat què ens agrada d’un tomàquet i dirigir-hi la selecció de les noves varietats.

Per participar a l’enquesta cliqueu al següent enllaç