El vermell més intens de l’horta, al plat: tomàquets singulars per triar i remenar

dimarts, 26 juliol, 2022

Els tomàquets viuen aquests dies la seva màxima esplendor. La calor i les hores llargues de sol fan madurar els fruits i omplen de vermell els camps d’horta de les comarques de Barcelona. Els tomàquets són un dels productes més singulars de l’horta barcelonina, dels 55 productes singulars catalogats per la Xarxa Productes de la Terra, n’hi ha 4 que són tomàquets.

Que el tomàquet viu aquests dies el seu moment de màxima esplendor ho corroboren també les fires que han tinguts aquests dies. Al Bages ha tingut lloc la sisena edició de la Festa del Tomàquet del Bages, tot i l’incendi forestal del Pont de Vilomara al Bages que va obligar a suspendre’n alguns actes. A Santa Eulàlia de Ronçana també ha tingut lloc la Fira del Tomàquet del Vallès que ha arribat ja a la 12a edició. Tant els tomàquets del Bages com els del Vallès són productes singulars de la Xarxa, però coneixeu tots els tomàquets singulars de la província? Aquí us els presentem!

 

 

 

El tomàquet Mandó de Collserola és una varietat local única cultivada al Parc Natural de la Serra de Collserola. El reconeixereu per la seva pell fina i el color vermell-ataronjat, de fruit gran i saborós. L’any 2015 va ser la primera collita d’aquesta varietat, recuperada gràcies als esforços de petits agricultors de la zona amb el suport del Consorci del Parc Natural. Si voleu tastar-lo el podeu trobar a la Masia de Can Calopa de Dalt.

El tomàquet Pometa és, tot i ser menys conegut que la maduixa i el pèsol, una de les joies gastronòmiques del Maresme. El seu color intens quan és madur i que no tingui ni un punt d’acidesa el fan idoni per a les amanides d’estiu. L’alta qualitat del producte contrasta, però, amb la seva baixa productivitat, el trobareu però a Sóc Pagès d’Arenys de Mar.

Al Vallès Oriental també tenen varietats pròpies de tomàquets que veuen de la seva tradició històrica pagesa. Darrerament, un sector de la pagesia n’ha recuperat varietats locals amb la intenció d’acollir-les i incorporar-les als cultius dels productors de la zona. Amb la feina d’aquests petits productors, els tomàquets del Vallès recuperat varietats antigues i locals com el tomàquet Rosa Ple de Parets del Vallès, el Palosanto de Cardedeu o el Cor de Bou de Vacarisses. Pregunteu a Can Quimet Gall o a La Tavella si els voleu tastar.

Al Bages hi ha una varietat reina, el tomàquet de Montserrat, però entre els tomàquets del Bages hi ha altres subespècies que enriqueixen els paladars més exquisits com el tomàquet rosa del Cardener o de Mura. Els tomàquets del Bages creixen amb les propietats que li origina el microclima de les valls del Montcau. És una hortalissa delicada i de baixa productivitats que presenta un gust lleugerament dolç i refrescant. Si el voleu tastar, pregunteu al Celler de Mura o Cal Masses a Sant Salvador de Guardiola.