La Generalitat impulsa un pla per ajudar a fer viables escorxadors petits al territori, entre els quals dos de nous al Moianès i l’Anoia

dimarts, 10 novembre, 2020

Diversos escorxadors de baixa capacitat han tancat en els darrers anys, i alguns dels que segueixen oberts tenen seriosos problemes de viabilitat. Això fa que, en ocasions, el bestiar de les explotacions ramaderes s'hagi de dur a escorxadors més allunyats. De retruc, algunes explotacions han hagut de tancar perquè no poden fer front a l'augment de costos.

Ara, el Govern ha engegat un pla per ajudar a fer viables els escorxadors petits i així afavorir cadenes de distribució curtes i mercats locals. Aquesta primera convocatòria, dotada amb 150.357 euros, es destinarà a millorar i reformar 16 escorxadors i fer-ne dos de nous a l'Anoia i al Moianès. El 2021 i el 2022 hi haurà dues convocatòries més dotades amb 600.000 euros.

La Generalitat vol promoure i fomentar la innovació, eficiència i competitivitat dels petits escorxadors que tenen compromesa la continuació de la seva activitat. A més, també vol donar suport en la implantació de nous petits escorxadors, com els que està previst que es construeixin a Òdena (impulsat per Jaume Jorba) i al Moianès (Consorci de Promoció dels municipis del Moianès). En el cas d'aquest últim, consistirà en la creació d'un nou mòdul que permetrà incorporar una línia de cabrum, oví i boví.

Així, s'han establert tres línies d'actuacions diferents. La primera en inversions consistents en la compra i instal·lació de maquinària i equipament o obres d'arranjament i reforma d'instal·lacions ja existents. La segona centrada en l'elaboració i redacció de projectes tècnics per a la construcció de nous petits escorxadors o per a les obres d'arranjament i reforma d'instal·lacions ja existents. I, finalment, una tercera per a inversions en la construcció de nous petits escorxadors d'ungulats domèstics.