La IGP Gall del Penedès i Fundació Alícia s’alien en favor de l’au autòctona, amb l'impuls de CC Alt Penedès i la Xarxa

dijous, 31 maig, 2018

El Consell Regulador de la Indicació Geogràfica Protegida (IGP) Gall del Penedès s’ha proposat millorar el posicionament del producte i desestacionalitzar-ne el consum més enllà de les festes de Nadal. Per fer-ho, ha signat un conveni amb la Fundació Alícia, especialitzada en la recerca en l’àmbit de la gastronomia, per tal d’impulsar el consum i fer que el Gall del Penedès guanyi visibilitat i, sobretot, prestigi. “Creiem que el Gall del Penedès no està al lloc que li pertoca”, explicat el president del Consell Regulador, Enric Ferré, tot recordant que fa un any i mig que es comercialitzen els pollastres etiquetats amb el distintiu IGP. Ferré lamenta que els esforços dels criadors durat més de deu anys per aconseguir la marca de qualitat europea ara quedin descompensats perquè, assegura, la qualitat del Gall del Penedès no és prou reconeguda.

Els criadors recorden que és una classe de pollastre que se singularitza de la resta d’aviram per la raça, pel temps de criança –entre 4 i 5 mesos a l’aire lliure- i per l’alimentació –incorpora un 5% de gra de raïm-. “Això fa que tingui un preu de cost molt elevat, per tal d’aconseguir una qualitat molt alta”, remarca Enric Ferré, que fa una crida als consumidors a canviar la percepció que tenen sobre el Gall del Penedès, assegurant que “no es pot comparar amb el pollastre normal perquè és un producte totalment diferent, de manera que no es pot esperar que el quilo costi dos euros”.

Per revertir aquesta situació, els criadors de la IGP i la Fundació Alícia han posat en marxa el projecte ‘El Gall del Penedès i el seu valor gastronòmic. Inici de posicionament del producte’, amb el qual els investigadors del centre de Sant Fruitós de Bages elaboraran un pla estratègic que permeti “posar remei” a les mancances que té el gall penedesenc a nivell de distribució. En aquest sentit, el president de la Fundació, Toni Massanès, destaca la importància de “protegir” els productes locals. “Està molt de moda enamorar-se d’allò que és nou, però hem de començar per estimar-nos el patrimoni”, ha afegit.