La Xarxa Productes de la Terra al “Fòrum Indicacions geogràfiques, un valor ocult del territori. Menja’t l’Origen”

dijous, 23 juny, 2022

Reflexionar sobre les Indicacions Geogràfiques de Catalunya i explorar-ne tot el potencial en un futur ha estat l’objectiu del ‘Fòrum Indicacions Geogràfiques, un valor ocult del territori’ que es va celebrar el 31 de maig a les instal·lacions de la Fundació Catalana de l’Esplai, al Prat de Llobregat. L’acte, organitzat pel departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, va comptar amb la presència, entre d’altres, de la Xarxa Productes de la Terra.

Durant la jornada es va presentar la situació actual i les perspectives de futur en el context europeu, es van mostrar experiències d’èxit i va tenir lloc una taula rodona on es va obrir un debat amb els agents del sector per consensuar línies d’acció que permetin aprofitar les oportunitats de les indicacions geogràfiques. Aquest debat va comptar amb la participació de Rosabel Hernández, cap de la Secció de Suport al Teixit Productiu Local de la Diputació de Barcelona.

Actualment a Catalunya hi ha 24 indicacions geogràfiques vigents de productes agroalimentaris molt diversos que permeten diferenciar aquests productes al mercat. Qualitat, proximitat, sostenibilitat i tradició són alguns dels valors que tenen associats. Explorar el potencial d’aquestes indicacions com a motor de desenvolupament d’un territori va ser l’objectiu d’aquest fòrum adreçat a professionals del sector agroalimentari que gestionen o participen en la gestió dels sistemes de qualitat diferenciada.

La Xarxa Productes de la Terra ha identificat 55 productes singulars. Són productes que, per les seves característiques úniques, es distingeixen de la resta i que estan arrelats a un territori concret on es produeixen i s’elaboren. Les particularitats dels productes singulars poden ser degudes a factors com: la tradició, la innovació i la qualitat. D’entre els productes singulars n’hi ha que tenen també el distintiu de Indicació Geogràfica Protegida com són el Pollastre Prat o el Gall del Penedès. De les més de 1.300 empreses que integren la Xarxa Productes de la Terra, unes 330, el 31%, elaboren o produeixen un o més productes singulars.