La Xarxa va assistir a la primera edició del Fòrum #CatalanFood, organitzat per PRODECA, on es confirma l’agroalimentari com el primer sector econòmic del país (16,28% del PIB)

dimarts, 21 gener, 2020

Tot i l’increment del sector ecològic, el consumidor prefereix proximitat (77%) a ecològic (23%) quan pot escollir.

Fòrum #CatalanFood va néixer amb la voluntat de celebrar-se anualment i amb l’objectiu de reunir el sector agroalimentari català per tractar temes de comercialització-internacionalització i competitivitat. Enguany el fil conductor del Fòrum va ser "Com passar del volum al valor, com posicionar i vendre millor els nostres productes agroalimentaris."

El director gerent de Prodeca, RamonSentmartí, va presentar les dades del que és considerat el primer sector econòmic de Catalunya, amb 38.205 milions d'euros en el conjunt de la seva cadena de valor, amb 161.022 persones treballadores i 61.333 empreses.

El conseller delegat d’ACC1Ó, Joan Romero, va destacar la posició estratègica de Catalunya, com a hub logístic que arriba a 400 milions de consumidors de tot el món i que atrau el 22% de la inversió estrangera de l'Estat.

Joan Riera, directori d'Alimentació de Kantar World Panel, va analitzar les tendències de consum per al 2020. Va destacar el creixement del sector ecològic tot i que el consumidor continua preferint proximitat (77%) a ecològic (23%) quan pot escollir. Som més pobres en temps i més exigents en sostenibilitat. Però tot i l’increment d’un segment urbà modern al que li agraden productes vegetarians i adopta noves pautes de consum, també cal destacar aquestes dades:

  • El 69% de les persones viuen fora de les grans ciutats. Representen el 70% de la despesa en gran consum.
  • El 46% no fa esport ni un dia a la setmana
  • Només el 35% de les persones consumeixen via ecommerce.
  • El 38% del volum de compres es concentren entre tres grans distribuïdors: Mercadona, Lidl i Dia.

Oriol Amat, catedràtic d’Economia Financera de la UPF exposa que el sector agroalimentari català en tota la seva cadena de valor, és el clúster agroalimentari més gran d'Europa. En 20 anys han duplicat les vendes a l'exterior (36% a 64%). Amb una rendibilitat mitjana del 13% les empreses generen inversió, riquesa i ocupació. De les 295.121 empreses del sector només el 5% disposa de més de 10 empleats.

L'expert en marques, Andy Stalman, va abordar la importància del talent de les persones com a generadores de valor: "Per competir amb èxit en el mercat cal cocrear, col·laborar i cooperar".

Va tancar l’acte la consellera d’Agricultura, Ramaderia i Pesca, Teresa Jordà, destacant el dinamisme i potencial del sector, que va ”del camp a la taula”  i engloba tots els sectors econòmics de la societat.