Lactium, la mostra de formatges catalans, torna a Vic el 12 i 13 de maig, amb la col•laboració del CCOsona i la Xarxa

Lactium
dijous, 10 maig, 2018

40 formatgeries artesanes, acompanyades de més de 10 productes agroalimentaris i complementaris al formatge, participaran al Lactium, la mostra de formatges catalans, que aquest any es celebrarà els dies 12 i 13 de maig al Parc Jaume Balmes de Vic. proposa un programa amb més de 30 activitats per a tots els gustos i per a totes les edats.

A les 40 formatgeries cal sumar-hi l’espai Amics del Formatge, on es podran adquirir productes relacionats amb el formatge com pa, vi, cerveses, llibres, conserves i estris de cuina, entre d’altres.

 

Lactium també oferirà un ampli programa d’activitats a partir de 3 espais: l’Aula de Formatge Bonpreu-Esclat, el Txis Corner i el Benvinguts a Pagès - Fet a Osona.

 

L’Aula de Formatge Bonpreu-Esclat és el punt de trobada dels bocafins i apassionats del formatge, on es duran a terme tastos guiats per especialistes. En alguns casos aquests tasts aniran acompanyats de música i de poesia. Al Txis Corner, l’espai més polivalent, obert i dinàmic del Lactium, situat al mig de la fira s’hi programaran concerts, espectacles familiars i presentacions de projectes singulars i innovadors del sector. Al Benvinguts a Pagès i Fet a Osona, s’hi faran tallers de mató per nens i nenes, i s’escenificarà el conte Can Galderic, una visita a pagès.

 

El Concurs Lactium és una de les peces clau de la fira. Hi participen més de 150 formatges i és un dels certàmens amb més prestigi del sector. 50 experts de diferents àmbits (propietaris de botigues especialitzades, distribuïdors, periodistes gastronòmics, cuiners, etc.) integren el jurat que atorga 9 premis: els guanyadors de les 8 categories que es convoquen, i el guanyador absolut que surt d’entre aquests premiats i que s’emporta el Premi Millor Formatge Català Lactium 2018.

 

Coincidint amb la fira, s’han organitzat dues jornades tècniques relacionades amb els productes làctics que es faran a la Sala Coll i Bardolet de l’edifici El Sucre de Vic. Divendres 11 de maig, de les 16h30 a les 19h00, el tema a tractar serà el Lactoturisme, una oportunitat, i s’analitzaran experiències destinades al turista gastronòmic entorn a la llet, el formatge, el pastoreig i el bestiar.

 

La mostra de bestiar serà un altre dels atractius de Lactium. Una exposició de bestiar lleter viu, impulsada pel segell Llet de Cabres Catalanes, amb la presència de les races més representatives dels ramats lleters catalans.

 

La 10a edició del Lactium està organitzada per l’Ajuntament de Vic i ACREFA (Associació Catalana de Ramaders Elaboradors de Formatge Artesà), posant de manifest l’aposta de la ciutat pel sector de la producció agroalimentària artesana i de qualitat, i la complicitat i implicació del sector artesà del formatge a l’esdeveniment. També compta amb el suport del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat de Catalunya, a través de PRODECA, l’agrupació de ramaders i formatgers Llet de Cabres Catalanes i l’empresa Bonpreu-Esclat, i el CC Osona en el marc de la col·laboració amb la Xarxa Productes de la Terra.