Un estudi de l’IRTA finançat per la Xarxa determina que els olis del Bages tenen qualitats per competir en concursos internacionals

dimecres, 24 febrer, 2021

L’oli d’oliva elaborat a la comarca del Bages reuneix les condicions per ser considerat un oli de categoria “premium” i té qualitats suficients per competir en concursos internacionals. Així ho considera un estudi de l’IRTA (Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries) elaborat per encàrrec de la Taula de l’Oli del Bages, organisme que agrupa els productors del territori i que està liderada pel Consell Comarcal del Bages.

El treball determina que, dels 12 olis analitzats, 6 d’ells poden considerar-se com a olis “premium”, categoria on s’inscriuen els olis d’oliva verge extra de més alta qualitat. Tots els olis verge extra han obtingut una puntuació superior a 7 (amb una mitjana de 7,4), i una complexitat aromàtica superior a 4 (amb una mitjana de 5). L’estudi també indica quins d’aquests olis poden ser adequats per a concursos locals, nacionals i internacionals.

L’estudi de l’IRTA ha servit per determinar quins són els criteris que identifiquen clarament les varietats d’oli d’oliva que es produeixen a la comarca del Bages i definir el potencial present i futur dels olis de la comarca. Així, la meitat dels olis analitzats s’han situat a la categoria d’olis “premium”, que acull aquells olis verge extra amb absència total de defectes i amb unes valoracions aromàtiques molt per sobre de la mitjana. Es tracta d’olis que excel·leixen en la seva qualitat i que aporten perfils aromàtics molt definits i particulars, convertint-se en productes gastronòmics excepcionals.

L’oli al Bages

La comarca del Bages compta amb un passat indiscutiblement lligat al conreu de l’olivera i la producció d’oli. En són testimoni els milers d’oliveres que podem contemplar escampades entre parets de pedra seca per tots els racons del nostre entorn. Actualment, les més de dues-centes hectàrees dedicades a aquest cultiu produeixen anualment unes 250 tones d’olives que en la seva majoria es destinen a la producció d’oli.

Les tres varietats que predominen a la comarca són, per ordre de superfície conreada, l’Arbequina, la Corbella i la Verdal Manresa. Mentre que l’Arbequina és la més plantada a Catalunya i té presència a gairebé totes les comarques, la Corbella i la Verdal Manresa són més pròpies del Bages i en els darrers anys hi ha hagut un interès de diferents productors per tal de recuperar-les.

Sobre la Taula de l’Oli

Des del Consell Comarcal del Bages, en el marc del projecte El Rebost del Bages, que forma part de la Xarxa Productes de la Terra de la Diputació de Barcelona, ja fa anys que es treballa el producte de l’oli. A iniciativa d’alguns productors, es va crear la Taula de l’Oli del Bages, organisme que agrupa la majoria de productors d’oli del Bages i que aposta perquè al Bages s’hi faci un oli de qualitat i amb unes característiques diferenciadores que permetin posicionar la comarca com a productora d’olis amb un alt valor afegit. Des de la Taula també es treballa per implicar en aquest impuls del sector a altres activitats econòmiques com l’oleoturisme i el sector de la restauració.