Nyàmeres
La nyàmera és un tubercle també conegut amb el nom de pataca, patarota o patata de canya. D’aspecte similar a la patata però de forma més irregular, presenta una coloració que va de groc a vermellós.
La nyàmera és un tubercle també conegut amb el nom de pataca, patarota o patata de canya. D’aspecte similar a la patata però de forma més irregular, presenta una coloració que va de groc a vermellós.
Provinent de la Vall de Lord, a la cavall entre la comarca del Berguedà i la del Solsonès, el pèsol negre es va començar a cultivar fa més de tres segles. Es tracta d’una lleguminosa produïda en quantitats reduïdes i en zones muntanyoses en descens.
Cultivades a les faldes del massís del Pedraforca, a més de 1.000 metres d’alçada, les patates de muntanya del Berguedà apareixen per l’època de nadal. Presenten una textura més suculenta, i són ideals tant pel forn, com per coure o fregir.
Originària d’Amèrica, i introduïda a Europa al segle XVI, el blat de moro escairat es caracteritza pel seu color blanc, a causa del procés de treure la pellofa del cereal: l’escairament.