Històric de notícies

dimarts, 18 maig, 2021

Tornen les visites a la RUTA DEL PA! Aquests mesos de maig i juny són ideals per veure els camps de blat forment, conèixer com es cultiva, quines propietats té, descobrir un forn de pa i assaborir-ne el sabor.

dimarts, 18 maig, 2021

La festa del formatge català torna a celebrar-se a Vic. Lactium, la mostra de formatges catalans, va haver d’anul·lar-se el 2020 amb motiu de la situació sanitària, però l’edició d’enguany ja està en marxa. Serà la 13a i tindrà lloc per quarta vegada al parc Jaume Balmes. Els dies 22 i 23 de maig aquest espai s’omplirà amb 40 formatgeries catalanes i artesanes, que construiran una proposta comercial amb més de 250 formatges. “Els tres eixos que fonamenten Lactium aquest any són la seguretat, l’adaptabilitat i la sostenibilitat”, ha explicat aquest dijous en roda de premsa Isaac Gelabert, el director d’aquesta mostra que divulga i promociona la cultura del formatge artesà i català.

divendres, 7 maig, 2021

Durant el primer trimestre de l'any, el cens d'elaboradors/es de Productes Agroalimentaris artesans i de qualitat, que promou la Xarxa de Productes de la Terra, ha incorporat 5 nous membres en el seu col·lectiu. 

 

divendres, 7 maig, 2021

Alpens obrirà una formatgeria col·lectiva i un obrador a partir del maig en un espai de l'antiga fàbrica tèxtil Sati. Es preveu que la inauguració del primer projecte d'aquest tipus de Catalunya coincideixi amb una nova edició del curs d'experts en l'elaboració de formatges artesans. El projecte està coliderat pel Consorci del Lluçanès i l’Associació d’Iniciatives Rurals de Catalunya (ARCA), i inclou també un obrador comunitari on els emprenedors que vulguin aprendre la professió i fer-hi les proves puguin disposar de la maquinària necessària. El cost del projecte és de 160.000 euros i vol contribuir a la reactivació del món rural. Aquest projecte té el suport de la Xarxa Productes de la Terra.

divendres, 7 maig, 2021

El passat 27 d’abril va tenir lloc una nova reunió de la Comissió de Seguiment de la Xarxa Productes de la Terra. Aquest és l’òrgan tècnic de seguiment, format pels responsables tècnics de tots els membres de la Xarxa, ens locals i gerències de la Diputació de Barcelona que en formen part.

dilluns, 12 abril, 2021

Les Muntanyes del Baix són un lloc privilegiat al marge dret del Riu Llobregat, en un espai continu que s’estén des dels nuclis urbans del Delta del riu, el massís del Garraf – Ordal i fins a les carenes que delimiten les conques de l’Anoia i el Llobregat. En conjunt són més de 120 km², amb més de 12.000 ha, de les quals més de 10.000 ha corresponen a superfície forestal. 

dilluns, 12 abril, 2021

La Fira està organitzada per l’Ajuntament de Santa Eulàlia de Ronçana i el Consell Comarcal del Vallès Oriental amb el suport de la Diputació de Barcelona  i la Xarxa de productes de la Terra, amb la col·laboració de l’Associació Llavors Orientals  i l’Horta del Molí d’en Vendrell. A l llarg de tot el dia es podrà participar en diferents activitats, com tallers i xerrades, i comprar planters de varietats locals recuperades de tomàquets i altres productes del Vallès.

dilluns, 12 abril, 2021

La Diputació de Barcelona i Prodeca (Promotora dels aliments catalans, empresa pública adscrita al Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació), treballen conjuntament per a la promoció de la Xarxa de Productes de la Terra i el sector agroalimentari local a través del desenvolupament, gestió i difusió del portal Gastroteca.cat. 

dimecres, 31 març, 2021
  • Els ingredients principals del certamen s’adapten a les mesures sanitàries amb una programació especial que arrencarà el 22 d’abril
  • GastroGavà canvia el format i amplia la durada amb la proposta “Espàrrecs a la Carta”, en què participaran més d’una vintena de restaurants de la ciutat
divendres, 26 març, 2021

Del 28 al 30 d'abril de 2021, Vilanova i la Geltrú acollirà el 1r Congrés de Màrqueting Gastronòmic de Catalunya. L'esdeveniment serà un aparador de coneixement de noves tendències i intercanvi entre els professionals.

divendres, 26 març, 2021

El Pèsol, conegut també com “la perla verda del Maresme”, és un dels llegums amb més tradició de la nostra comarca.  Amb l’arribada de la primavera i el bon temps, durant els mesos de març i abril, nombroses localitats  convoquen activitats de divulgació gastronòmica d’aquest producte de la terra, tant preuat com valorat a la cuina i a la taula.

divendres, 26 març, 2021

El Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació (DARP) ha convocat la XX edició del Premi a la Innovació Tecnològica Agroalimentària PITA i la VIII edició del Premi Ruralapps. El termini per a la presentació de candidatures ja està obert i finalitza el 15 d’abril.

divendres, 26 març, 2021

Taller participatiu online amb l’objectiu de promoure la innovació agroalimentària tant de producte com de serveis. 

divendres, 26 març, 2021

Malgrat que la Setmana Santa ja no se celebra amb la mateixa passió religiosa d'èpoques anteriors, la passió pels dolços es manté intacta, si s'ha de jutjar per la quantitat de postres tradicionals que es preparen en aquestes dates. Algunes són molt conegudes a tota Catalunya, d'altres s'elaboren únicament en determinades localitats o comarques. Però totes són econòmiques, fàcils de fer i són delicioses. Et ve de gust tastar-les?

dilluns, 22 març, 2021

La Diputació de Barcelona i Prodeca uneixen esforços per incentivar la promoció del sector agroalimentari local

Gastroteca.cat es posiciona com el gran aparador dels productes locals catalans i d’aquells que els produeixen, venen i cuinen

La Xarxa de Productes de la Terra, impulsada per la Diputació de Barcelona, disposa d’un cens de més d’un miler d’empreses productores i elaboradores de productes alimentaris de qualitat de la província de Barcelona

dijous, 11 març, 2021

Amb l’objectiu principal de mantenir la qualitat paisatgística i els espais de pastura i per tal de potenciar l’activitat econòmica, el Parc del Castell de Montesquiu manté des de fa uns anys dos contractes d’arrendament d’aprofitament de les finques públiques agràries per a pastures: el de la finca de les Codines, dedicada principalment a prats de dall i a la pastura de cavalls, i el de les finques de Planeses, la Solana i la Casanova, dedicades a la pastura d'un ramat de vaques llemosines. A la primera, aquesta primavera s’hi vol començar la cria de mules.

dijous, 11 març, 2021

Tots els instituts de secundària de la comarca estan reben aquests dies un exemplar de la publicació “Memòria agrícola i prospecció de varietats locals del Vallès Occidental”, que recull informació sobre el patrimoni agrícola de la comarca. Aquest document ha estat realitzat pel Consell Comarcal del Vallès Occidental en el marc de la Xarxa Productes de la Terra. D’aquesta manera es vol apropar als centres educatius la tasca de les persones que han conservat la tradició agrícola al llarg dels anys fent-la arribar fins als nostres dies, en una comarca eminentment industrial. També es pretén que els docents en puguin disposar en la seva activitat curricular.

dijous, 11 març, 2021

La Diputació de Barcelona, a través de la Gerència de Serveis de Comerç de l’Àrea de Desenvolupament Econòmic, Turisme i Comerç i Prodeca (Promotora dels aliments catalans, empresa pública adscrita al Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació), han signat un conveni per a la promoció de la Xarxa de Productes de la Terra i el sector agroalimentari local a través del desenvolupament, gestió i difusió del portal Gastroteca.cat.

dijous, 4 març, 2021

Gràcies al projecte demostratiu “Trasllat al sector agroalimentari de l’interès gastronòmic de 15 espècies silvestres i 15 varietats tradicionals” s’han publicat 44 fitxes divulgatives sobre espècies silvestres comestibles i una vintena de vídeos

dijous, 4 març, 2021

El tema dels escorxadors i la seva localització, així com també la monopolització de la macroindústria del sector afecta i dificulta l'explotació dels petits productors. Cal tenir en compte el temps de transport, el combustible, el benestar animal. Donar a conèixer aquesta opció ho trobem necessari i interessant, per als productors però també pels diferents agents del territori (ajuntaments, consells comarcals…)