El pèsol és un dels conreus amb més tradició a la comarca del Maresme. Tot i que actualment es conreen diverses varietats, les més arrelades a la comarca i més apreciades són les varietats garrofal i floreta. No són gaires els pagesos que conreen aquestes dues varietats, i comercialitzen la seva producció principalment mitjançant la venda directa o en petites botigues i parades dels mercats municipals. Els pagesos del Maresme conserven curosament la llavor que produeixen ells mateixos d'un any per l'altre. A Llavaneres el pèsol té marca de garantia que l'acredita!
Incorporar a l'oferta gastronòmica dels restaurants de la comarca el pèsol del Maresme permet donar identitat a la cuina que es fa en els fogons maresmencs, tot vinculant-la al territori que els envolta i també fa possible mantenir el conreu d'aquestes dues varietats de pèsol i el manteniment de l'activitat agrícola de la comarca. Aquestes noves Jornades Gastronòmiques del Pèsol [3] són una excel·lent oportunitat per degustar en els restaurants del Maresme que hi participen, aquesta "perla verda" tan apreciada. [4]
Més informació a CCMaresme-Productes de la Terra [4]
Enllaços:
[1] https://xarxaproductesdelaterra.diba.cat/
[2] https://xarxaproductesdelaterra.diba.cat/groups/49
[3] http://www.ccmaresme.cat/ARXIUS/2012/PRODUCTESTERRA/jornades_pesol_maresme_2012.pdf
[4] http://www.ccmaresme.cat/productesdelaterra
[5] https://xarxaproductesdelaterra.diba.cat/node/218