Prop d'un centenar de consumidors s'apropen als productes del Baix Llobregat

La masia de Can Comas, seu del Parc Agrari del Baix Llobregat, va acollir la jornada informativa Agriproxima't, sobre la venda directa de fruites i verdures locals el dissabte 22 d'octubre. Durant el matí, prop d'un centenar de consumidors van prendre part en les taules rodones amb altres consumidors de productes agroalimentaris de proximitat i productors del Baix Llobregat.

La jornada, que tenia com a objectiu posar en contacte directe pagesos i consumidors, va constar de tres parts. En la primera taula rodona del dia es van presentar quatre sistemes de venda de productes hortofructícoles de proximitat. Albert Bou, pagès de Sant Boi, va dibuixar les propietats d'aquest espai agrari, rebost de Barcelona i marcat per ser un territori deltaic amb una obertura al Montserrat i als Pirineus. També va explicar una de les maneres d'adquirir Carxofes Prat, calçots o prunes que es cultiven al Baix Llobregat, directament acudint a la finca agrícola.

Seguidament, Andreu Vila, tècnic de l'Associació de Defensa Vegetal, va aprofundir en un altre sistema de comercialització de fruites i verdures, la distribució a casa d'una cistella de productes de l'horta, ja sigui amb una comanda a la carta, ja sigui en una cistella prefixada. El tercer model d'adquisició de productes de proximitat el va presentar Ferran Berenguer, biòleg i pagès que s'ha especialitzat en la distribució a cooperatives de consumidors.

El darrer a parlar en aquesta primera taula rodona va ser Pere Miquel Ferré, amb parada al mercat de la Boqueria de Barcelona on ven fruites i verdures que la família cultiva a Sant Boi, i que complementa amb altres productes de proximitat. Ferré va recalcar el paper que juguen els mercats tradicionals en la conscienciació i reeducació dels consumidors sobre les produccions locals i la temporalitat dels productes.

Perquè no hi ha de tot tot l'any. Però, alhora, l'horta mediterrània ens ofereix al llarg de les estacions tot el que necessitem, com va apuntar la biòloga i professora de Nutrició de la Universitat Ramon Llull Carmen Ferrer en la segona taula rodona de la jornada. Ferrer va centrar la seva xerrada en el valor diferencial de consumir productes propers, que han complert tot el procés de maduració en l'arbre o al camp i no ha transcorregut gaire temps entre el moment de collida i consum. Tant des del punt de vista nutricional com d'empatia amb els professionals que l'han produït, i responsabilitat social i mediambiental.

En aquesta segona taula rodona, Víctor Vilamajó, consumidor habitual de cistella a domicili; i la Visi Garcia, membre d'una cooperativa de consumidors, van completar la visió i anàlisi dels diversos sistemes de venda directa de fruites i verdures, alhora que van explicar què els havia mogut a consumir productes de l'horta de proximitat.

El matí va acabar amb un taller gastronòmic i sensorial on, de la mà de Cristina Roig, cuinera professional i professora d'Hostaleria, els assistents van poder conèixer alguns dels productes que es cultiven al Parc Agrari i desgustar-los en diferents formats.

La jornada informativa sobre la venda directa de productes hortofructícoles del Parc Agrari s'emmarcava dins dels projecte europeu AGRIPROXI de cooperació transfronterera que pretén desenvolupar els espais agraris d'ambdues bandes dels Pirineus a través de la cololaboració entre els seus socis i l'intercanvi d'experiències. El projecte, d'una durada de tres anys, ha rebut l'ajut del Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER), dins el Programa Operatiu de Cooperació Territorial Espanya-França-Andorra (POCTEFA) 2007-2013.

L'objectiu final del projecte AGRIPROXI és assegurar mantenir, a llarg termini, els espais agraris i enfortir les relacions entre productors i consumidors, en la mesura que assegurar l'activitat agrària i millorar les rendes agràries té també com a conseqüència la preservació i el desenvolupament del territori i del paisatge agraris