TASTOS I DEGUSTACIONS D’OLIS DEL PENEDÈS A LES FIRES DE MAIG DE VILAFRANCA DEL PENEDÈS

El cap de  setmana del 16 al 18 maig es van celebrar a Vilafranca del Penedès les Fires de Maig  on el Consell Comarcal de l’Alt Penedès va  dedicar el seu estand a la promoció dels olis de l’Alt Penedès, s’hi van   realitzat tastos i degustacions de diferents olis d’oliva elaborats per 3 molins artesans de la comarca i per l’Escola de Viticultura i Enologia d’Espiells.

10 alumnes i professorat del cicle formatiu de grau mitjà de Tècnic d’Olis d’Oliva i Vins, de l’Escola de Viticultura i Enologia Mercè Rossell i Domènech, d’Espiells (Sant Sadurní d’Anoia), han estat els encarregats de dirigir els tastos dels olis  juntament amb els 3 molins artesans de la comarca: Olivé Rovira (de Sant Quintí de Mediona), Ca la Madrona (de les Casetes del Raspall de Font-rubí) i Josep Lluch (de Guardiola de Font-rubí).

El públic de les Fires va anar participant  dels tastos per aprendre nocions bàsiques sobre els principals atributs de l’oli d’oliva,  també van poder degustar olis d’oliva elaborats pels 3 molins artesans, i en destaquem la bona acollida i la nombrosa participació que va tenir entre els assistents a les Fires.

 A la comarca de l’Alt Penedès hi ha prop de 900 ha dedicades al conreu de l’olivera, totes elles mitjançant el sistema tradicional de secà. La varietat més estesa és l’Arbequina, tot i que hi ha també altres varietats minoritàries com la Menya o l’Arboçana. Moltes oliveres estan situades en fileres a les vores de les parcel·les dedicades a la vinya, exercint una funció de separació entre parcel·les.

La major part de la producció d’oli d’oliva de l’Alt Penedès es destina a l’autoconsum de les famílies i del seu entorn més proper, sense que s’arribi a comercialitzar la producció fora de la comarca; amb tot, el 31% de l’oli d’oliva de Catalunya es produeix a la comarca de l’Alt Penedès.

L’objectiu d’aquesta iniciativa de l’Àrea de Promoció Econòmica i Comarcal del Consell Comarcal de l’Alt Penedès és donar a conèixer aquest producte artesà de qualitat tan arrelat al territori. El Consell Comarcal promociona els productes quilòmetre 0 amb el suport del  projecte Productes de la Terra de la Diputació de Barcelona.