El Consell Comarcal promou el consum de productes de proximitat per reactivar les economies locals del Maresme

El projecte Productes de la Terra-Artesania Alimentària encara el seu tercer any de vida amb un objectiu clar: fer del Maresme un territori Km 0, és a dir una comarca que reivindica els seus productes i que fa una aposta clara pel consum de proximitat. El primer pas ha estat la creació del portal www.ccmaresme.cat/productesdelaterra que vol visualitzar la gran riquesa de productes alimentaris de qualitat que donen les nostres hortes, el nostre mar i elaboren els nostres mestres artesans.

El web ja està actiu tot i que, tal i com ha explicat José Manuel López, Conseller Delegat de Promoció Econòmica, "aquest espai s'ha concebut com un aparador obert. Comença amb un contingut mínim perquè el que volem és que el feu vostre. Des de l'administració posem l'eina, vosaltres sou els experts i el camí l'hem de fer junts". López ha adreçat aquestes paraules als productors, artesans i tècnics municipals de promoció econòmica que han assistit a la presentació del portal.

En aquest web apareixen els productors i els comercialitzadors que formen part del cens de Productes de Qualitat Artesania Alimentària del Maresme i que han donat permís perquè apareguin les seves dades. També s'anirà informant de les diferents fires i jornades gastronòmiques que es programin a la comarca, de les marques de qualitat i dels valors i iniciatives que vagin sorgint a l'entorn del consum de proximitat.

A casa, Productes de la Terra Maresme

El Consell Comarcal aspira a crear una xarxa productors-comercialitzadors que incentivi el consum de proximitat. En aquesta línia de treball, es programaran diferents accions al llarg d'aquest any. La primera, que es posarà en marxa a finals del mes de febrer, anirà adreçada als restauradors. S'estan programant una vintena de punts de trobada de productors i restauradors per intentar que els restaurants maresmencs incorporin a les cartes productes de proximitat.

El consum de proximitat, que està tenint molt èxit en països com Regne Unit, França o Itàlia, aporta diferents valors:

  • Tenim un coneixement més directe de la procedència dels productes, que ens permet consumir amb garanties de seguretat i qualitat més grans.
  • Exercim un consum mediambiental més sostenible, en reduir els costos energètics de transport dels productes procedents d’altres zones més allunyades.
  • Contribuïm al manteniment de petites explotacions i empreses familiars, agràries i ramaderes, alhora que evitem l’abandonament de les zones forestals.  
  • Afavorim la conservació d’espècies agroalimentàries autòctones en perill de desaparició.
  • Contribuïm al creixement i desenvolupament econòmic del nostre entorn.

El Maresme a la Xarxa de Productes de la Terra

Productes de la Terra - Artesania Alimentària és un projecte que du a terme el Consell Comarcal del Maresme des de 2008, amb el suport de la Diputació de Barcelona, i es va incorporar a la Xarxa Productes de la terra el 2010. Aquesta és una agrupació voluntària d'ens locals d'àmbit supramunicipal, sense personalitat jurídica pròpia, que neix a proposta i amb el suport de la Diputació de Barcelona. 

 La finalitat de la Xarxa Productes de la terra és enfortir el teixit empresarial d'aquest sector a la província de Barcelona, estructurant el sistema local de suport al teixit empresarial, concertant el treball que es du a terme per part dels ens locals d'àmbit supramunicipal i de les diferents àrees de Diputació de Barcelona que hi estan més directament implicades.